jeudi 19 avril 2012

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Η σκέψη ότι κάτι πρέπει να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες γιά το Καστελλόριζο, είναι παλιά.
Βασιζόταν στο κοινό σκεπτικό ότι ένα τόσο μικρό νησί, που βίωσε αυτά που βίωσε κατά τον εικοστό αιώνα, που γεωγραφικά βρίσκεται τόσο μακριά από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και που έχει τόσους λίγους κατοίκους, δεν μπορεί πλέον με μόνες τις δυνάμεις του να εξασφαλίσει μιά πορεία πρός το μέλλον.Σταδιακά, οι λιγοστοί κάτοικοι θα εγκατέλειπαν το νησί γιά μιά καλύτερη ζωή.
Αρχικά, και γιά αρκετά χρόνια, πιστεύαμε ότι αυτό το κάτι, θα το κάνει το κράτος.Και έπρεπε να το κάνει, όχι μόνο διότι είχε τα μέσα και τους πόρους, αλλά και λόγω των ελληνο-τουρκικών σχέσεων.Είχαμε αυτή την ψευδαίσθηση, ότι δεν μπορεί, το κράτος θα έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο γιά την ανάπτυξη του νησιού.
Ξέρουμε πλέον ότι τέτοιο σχεδιο δεν υπήρξε ποτέ.Ξέρουμε πλέον επίσης, ότι και να είχε υπάρξει, αυτο το σχέδιο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί από την κομματοκρατία.Διότι το καθεστώς αυτό δεν είχε απλά τέτοιες ικανότητες.
Ετσι, χάθηκαν δεκαετίες κατά την διάρκεια των οποίων εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες δεν βοηθήσαμε τους εναπομείναντες Καστελλοριζιούς.

Ετσι, με την Ελλάδα να βιώνει σήμερα την κατάρρευση της, βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μιά κατάσταση όπου εμείς οι υπόλοιποι Ελληνες, γιά να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, σκεφτόμαστε πολύ περισσότερο πλέον ότι χρειαζόμαστε τους Καστελλοριζιούς και το Καστελλόριζο.

Θέλουμε ένα Καστελλόριζο του οποίου ο πληθυσμός θα αυξάνεται.Θελουμε ένα Καστελλόριζο που να είναι αυτάρκες ως πρός την διατροφή των κατοίκων του και τις ενεργειακές τους ανάγκες.Θέλουμε το Καστελλόριζο να γίνει πόλος έλξης τουριστών και να τροφοδοτεί τα υπόλοιπα νησιά και κυρίως την Ρόδο με τα αγροτικά προιόντα του.Πιστεύουμε ότι έχουν πλέον ωριμάσει οι τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο τον ήλιο, τον άνεμο την θάλασσα και φυσικά την γή του νησιού ώστε να δημιουργήσουμε εκρηκτικές συνθήκες ανάπτυξης γιά το νησί, γιά το καλό των κατοίκων του αλλά και γιά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Η Πρωτοβουλία πολιτών γιά το Καστελλόριζο έχει αυτό το όραμα.Και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε διότι δεν περιμένουμε να εξασφαλίσουμε το παραμικρό από αυτή την πρωτοβουλία.Θα δώσουμε μόνο.Αλλοί θα δώσουν κάποια χρήματα, άλλοι θα αφιερώσουν χρόνο γιά να πείσουν, άλλοι θα δώσουν την επιστημονική τους γνώση, άλλοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία.Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.Ακόμα όμως κι΄αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι σημαντικό κυρίως γιά τις επόμενες γενιές που αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να κάνει το ελληνικό κράτος.

Η σύλληψη της ιδέας προέκυψε διαβάζοντας ένα άρθρο του Ν. Λυγερού, του λαμπρού αυτού διανοούμενου που έπεισε ώς γνωστό τον Τ. Παπαδόπουλο να μήν αποδεχθεί το Σχέδιο Ανάν.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire